Látod? Nem látod? Na látod!

2012-ben indult útjára a Látni és látszani nevet viselő országos baleset-megelőzési kampány. Az akció idén is folytatódik, hiszen ha csak egy emberélet megmenekült azzal, hogy kiemelt figyelmet kapott a látás és láthatóság, már célba ért a kampány. Persze ennél jóval többről van szó: a nagy sikerű, egész Európát megmozgató kezdeményezés részeként Magyarországon is autósok ezrei álltak a balesetmentes közlekedés mellé.
A járművek egyik legfontosabb eleme a világítás, ezért az baleset-megelőzés szempontjából is kiemelten fontos. Az Országos Rendőr-főkapitányság és az Országos Baleset-megelőzési Bizottság újra felkészülési időszakot hirdet a fokozott világítás-ellenőrzés előtt. 2016. október 15. és december 10. között mindenkinek lehetősége van betérni egy, az akcióban részt vevő szervizbe, ahol díjmentesen átvizsgálják a jármű világítástechnikai berendezéseit. Az akció részeként térítésmentesen ellenőriztetheti látását a kezdeményezéshez csatlakozott optikákban.
A „Látni és látszani” kampány az autósokért van! A rendőrség célja a minél biztonságosabb közlekedés, a látási viszonyok javulása, a gyorsabb ellenőrzés elérése. Az akcióban részt vevő autósok ugyanis igazolólapot kapnak a regisztrált szervizektől, amelyet az igazoltató rendőrnek kell bemutatni az ellenőrzés során. A rendőrségi közúti gépjárművilágítás-ellenőrzésnél könnyített lehet az eljárás, ha az autós az előzetes átvizsgálást igazoló lapját bemutatja.
A tél közeledtével kiemelten fontos a látás és a láthatóság kérdése, ugyanis jelentősen romlanak a látási viszonyok és hosszabb a sötétedés utáni időszak is. Így minden autós saját érdeke is, hogy átvizsgáltassa gépjárművét és ellenőriztesse látását. Ehhez pedig egy díjmentes akciónál jobb alkalmat keresve sem talál! Szerviz- és optikuskeresőnk segítségével könnyedén megtalálja az Ön lakhelyéhez legközelebb eső regisztrált partnerünket.

Ellenőrzési szakasz kezdete: 2016. október 15.
Rendőri ellenőrzés kezdete: 2016. november 11.
Ellenőrzési szakasz vége: 2016. december 10.

Csatlakozzon az akcióhoz, és éljen az ingyenes vizsgálati lehetőséggel!

Vegye fel velünk a kapcsolatot és jelentkezzen be  látásellenőrzésre!

telefon: 06 1 333 81 21
email: vagassyoptika@t-online.hu

latnieslatszani2016tamogatok

A2 plakat

Az ingyenes látásellenőrzés

Látásellenőrzés során a szakember megállapítja, szükség van-e szemének korrekciós segítségre, azaz szemüvegre. Látásvizsgálat alkalmával megállapítja a dioptria mértékét és tanácsot ad a megfelelő szemüveg elkészítésével kapcsolatban. Gyenge fényviszonyoknál, vagy éjszaka szemünk a nappali körülményekhez képest csupán 5 százalékot érzékel. Autóvezetés közben, például szürkületkor vagy éjszaka szemünket fokozottan igénybe vesszük. Emiatt szemünk gyorsabban elfárad, a kontúrok elmosódottá válhatnak, a reakcióidő nőhet. Ez különösen igaz a 40 év feletti korosztály esetében, amikor a szem alkalmazkodó képessége fokozatosan csökken.

 


A jó szemüveg minden esetben segít szemének a tiszta, éles képalkotásban, kompenzálja a gyenge fényviszonyok okozta homályos látást. A modern gépjárművek  képesek a gyenge fényviszonyok miatti világítás kiegyenlítésére, továbbá hatékony segítséget ad szemének a balesetmentes autóvezetéshez.

Közlekedésbiztonsági akció

Jól látni

Hogy vezetés közben jól lát, az azt jelenti, hogy képes egyidejűleg távolra, közelre, oldalra látni és gyorsan! Az autóvezetéshez szükséges döntések és mozdulatok 90 százaléka a látástól függ. Az olyan külső tényezők, mint az éjszaka, a köd vagy az eső, rontják a látást.
Mi a jó megoldás? Ellenőriztesse látását rendszeresen szakemberrel, évente legalább egyszer, akkor is, ha egyébként nincs is szüksége látáskorrekcióra.

 

Jól látszani

Rendszeresen ellenőrizni kell az autó összes szerkezetét, ezen belül azokat, amelyek arra szolgálnak, hogy Ön lásson és látszódjon:

  • A lámpák megfelelő működése: az izzók elhasználódnak, tehát évente többször is ellenőrizni kell őket. Ha egy izzó “kiég”, túlfeszültséget idéz elő és emiatt a másik izzó is tönkremegy, ezért célszerű a kettőt együtt kicserélnie. Mindig legyen izzókészlet az autójában.
  • A fényszórók beállítása : ha a fényszóró rosszul van beállítva és ha csak 1 fokkal is feljebb hord a kelleténél, a szembe jövő gépkocsik vezetőit 20-szor jobban vakítja! Ha a fényszóró csak 1 fokkal lejjebb hord, a világítás hatékonysága 20-ad részére csökken, ami 30 méteres látáscsökkenést jelent.
  • A fényszórók tisztasága: a szennyezett fényszóró világítási teljesítményének legalább 30 százalékát elveszíti.
  • Szélvédő és ablakok: a szennyeződés és a cigarettafüst szürkés réteget képez, ami rontja a látásminőséget.

A Kampány honlapja:
latnieslatszani.hu

Share Button