<–vissza

Crizal Prevencia
Tartós védelem a szem egészségéért

Az Essilor, a világ vezető optikai vállalata bemutatja a Crizal Prevencia szemüveglencsét, amely kifejezetten a káros kék fény és az UV sugárzás ellen nyújt védelmet.
A megelőzés jelenti napjainkban az első védelmi vonalat a világszerte problémákat okozó időskori makuladegeneráció és szürke-hályog megbetegedések ellen. Ezek a betegségek jelenleg több, mint 350 millió embert érintenek és számuk az elkövetkezendő 30 évben megduplázódhat a népesség öregedésével.
Az Essilor és a Paris Vision Institute kiemelkedő felfedezése
Ezt az újabb innovációt a Paris Vision Institute-tal közösen végzett 4 éves kutatási program tette lehetővé. A párizsi intézet egyike Európa legnagyobb látással és a látás egészségével foglalkozó kutatóközpontjainak. A Sahel professzor vezetésével végzett 2 éves kutatómunka eredményeként az Essilor és a PVI közös csapata nagyfokú pontossággal meg tudta határozni a látható fény spektrumának azt a részét, amely ártalmas a retina sejtjeire.
A nap és különböző mesterséges fényforrások (LED lámpák, számítógépek, okos telefonok) által kibocsátott kék fény – a látható fény spektrumának 380-500 nm hullámhossz közé eső része – jótékony hatással van az emberi szervezetre, különösen annak belső biológiai órájára. Ugyanakkor a szemre kifejezetten káros lehet ennek a fénynek bizonyos hullámhossza.
Azért, hogy meghatározzuk a spektrumnak azt a részét, ami károsítja az emberi retinát, a kutatócsoport egy teljesen új protokollt fejlesztett ki: a retina sejteken végzett (in vitro) tesztet, amely során annak érdekében, hogy meghatározzák a sugárzás káros hatásának mértékét a hullámhossz függvényében, a sejteket közeli fénybesugárzásnak teszik ki. Ez az optikai iparban egyedülálló teszt tette lehetővé annak felfedezését, hogy a retina sejtjeire a kék fény tartományának a 415 és 455 nm közötti hullámhosszúságú része a legkárosabb.
A Crizal Prevencia lencsék használatával csökkenthető az időskori makuladegeneráció és a szürkehályog kialakulásának kockázata
 
Két éves kutatói munka eredményeként az Essilor kifejlesztette a Crizal Prevencia szemüveglencséket, melyek kiszűrik azokat a hullámhosszú fénysugarakat, melyek a retinasejtek elváltozásáért felelősek, miközben a kék fény jótékony hatású sugarait átengedi. Mindezt a Light Scan technológia segítségével sikerült elérni, mely a fény szűrését szelektíven végzi:
  • a kék fény jótékony sugarait átengedi
  • kiszűri a káros kék és ibolya sugárzást, melyek az időskori makuladegeneráció kialakulásához vezethetnek, valamint kiszűri a szürkehályog megbetegedések egyik legfőbb okozóját, az UV sugárzást is
  • miközben a szemüveglencse tökéletesen átlátszó marad
3,2 milliárd ember érintett világszerte
 
A visszafordíthatatlan szembetegségekkel vívott harc az egész populációt érinti, de legjobban azt az 1,3 milliárd gyermeket, akik sokkal érzékenyebbek a kék fényre és az UV sugárzásra, hiszen gyerekkorban a szem védelme még alacsonyabb mértékű és ezért minden látható fényt és UV sugárzás nagy részét is átengedi a retináig. Ezen felül 1,9 milliárd 45 év feletti felnőttet érint különösen ez a kérdés, esetükben ugyanis a szervezet és így a szem természetes védekezőképessége az idő múlásával fokozatosan csökken. 2050-re 3,7 milliárd fő lesz 45 év feletti a világban.
Share Button