A szemüveg készítést minden eseteben meg kell előzze látásvizsgálat és/vagy szemvizsgálat. A látásvizsgálat Budapesten nálunk személyre szabottan történik.

Mindenki érzi, ha valami nem stimmel a szemével. Ennek a legkülönfélébb jelei lehetnek, a homályos látás a leggyakoribb, de nem az egyetlen lehetséges tünet. Fontos, hogy ha valami problémát észlelünk, akkor mielőbb keressünk fel szakembert és menjünk el egy alapos látás- vagy szemvizsgálatra Budapesten vagy a lakóhelyünk közelében. De vajon ugyanazt jelenti a két vizsgálat, vagy ha nem, mi a különbség közöttük?

A szemvizsgálat és a látásvizsgálat nem ugyanaz!

1. Látásvizsgálat 

Optometrista szakember végzi. Célja magának a látásnak a vizsgálata, a látásélesség ellenőrzése. A szem esetleges fénytörési hibáit keresik, ezek korrigálására nyújthat megoldást a kontaktlencse vagy a szemüveg készítés. Ha az optometrista egyéb szembetegségre, rendellenességre utaló jelet talál, tovább irányítja a pácienst szemész szakorvoshoz, egy teljes szemészeti kivizsgálásra.

2. Szemvizsgálat 

Általában a látásvizsgálatot is magába foglalja, de annál jóval komplexebb, összetettebbSzemész szakorvos végzi, célja a különféle szembetegségek felderítése. Szemvizsgálaton olyan betegségek, rendellenességek is diagnosztizálásra kerülhetnek, amelyek nem korrigálhatóak látásjavító eszközökkel, hanem más megoldást igényelnek. A legismertebbek ezek közül a szürkehályog, az időskori makuladegeneráció, a glaukóma, illetve a cukorbetegség gyakori szövődménye, a diabéteszes retinopátia.

Látásvizsgálat Budapest

Kinek ajánlott a látásvizsgálat?

Aki már használ valamilyen látásjavító eszközt, annak célszerű évente egyszer bejelentkeznie egy látásvizsgálatra akkor is, ha nincs különösebb panasza. Az optometrista megnézi, hogy van-e szükség bármilyen korrekcióra a szemüvegen vagy a kontaktlencsén.

Ezen felül természetesen panasz (látásromlás) esetén is érdemes vizsgálatra jelentkezni. A homályos látás rontja az életminőséget, megnehezíti a mindennapi életet, ezért fontos a vizsgálat, majd a szemüveg készítés mellett dönteni.

A látásvizsgálat során az előzmények átbeszélése után réslámpával és szemtükörrel a szem felszínét ellenőrizzük, ezután történik egy objektív computeres mérés auto kerato-refrakto-méterrel, majd szubjektív módszerrel beállítja az optometrista a megfelelő korrekciót.

szemvizsgálat Budapest

Kinek ajánlott a szemvizsgálat?

Előfordul, hogy az optometrista fedez fel olyan eltérést, ami miatt szemészhez irányítja az ügyfelet, ezt célszerű megfogadni. A szemvizsgálatot mindenkinek ajánljuk évente egyszer elvégeztetni, mert a szemünk esetében is érvényes az az általános elv, hogy az időben felfedezett problémák könnyebben kezelhetőek.

Ha pedig bármilyen tünet, fájdalom, kellemetlenség jelentkezik, akkor érdemes mielőbb felkeresni a szemészetet, és alávetni magunkat egy alapos vizsgálatnak. A szemvizsgálat a látásvizsgálatot is magában foglalja, így nem ritka, hogy tovább irányítanak valakit optometristához is.

A vizsgálat során általában sor kerül a fénytörési hibák meghatározására, a szaruhártya vizsgálatára, szemnyomás mérésre, a pupilla működésének ellenőrzésére (ehhez szükség lehet pupillatágításra),  réslámpás vizsgálatra, a színlátás ellenőrzésére, illetve a szemfenék funduskamerás vizsgálatára.

Amennyiben szeretne bejelentkezni egy alapos látásvizsgálatra Budapesten, jó helyen jár! Forduljon hozzánk bizalommal a megadott elérhetőségeink bármelyikén, és egyeztessen időpontot munkatársainkkal! Ha előzetesen kérdése merült fel vagy további információra van szüksége, bátran keressen fel minket, szívesen állunk rendelkezésére!