Crizal UV

Az UV sugárzásnak komoly, visszafordíthatatlan káros következményei lehetnek a szemünkre. Az UV bizonyítottan felelős a szürkehályog és a makuladegeneráció kialakulásáért, valamint a szem környéki bőr rákos elváltozásaiért és a ráncok kialakulásáért. Becslések szerint évente 15 millió ember veszíti el szeme világát a szürkehályog következtében, amelynek egyik fő oka lehet az UV sugárzás. Szintén az UV sugárzás az egyik fő okozója a szem környéki bőrön kialakuló rákos elváltozásoknak, amelyek összességében a bőrrákos esetek 5-10%-át teszik ki.

Talán azzal mindenki tisztában van, hogy napsütéses időben jelentős UV sugárzás éri a szemünket, ezért védekeznünk kell napszemüveg viselésével. Azzal viszont kevesen vannak tisztában, hogy a teljes UV sugárzás 40%-át nem napsütéses időben ér bennünket, így az év 365 napján ki vagyunk téve a káros sugaraknak. Ezért nagyon fontos, hogy felhős időben is gondoskodjunk a megfelelő UV védelemről.

Crizal UV: Egyedülálló hátsó oldali UV védelem

A legtöbb szemüveglencse rendelkezik UV védelemmel a lencse elülső oldalán, így a szemből érkező és a lencsén áthaladó UV sugarakat különböző mértékben ugyan, de képesek kiszűrni. Ugyanakkor az UV sugarak nem csak előlről érkeznek, hanem hátulról is, amelyre akár teljes UV sugárzás 50%-a is lehet. Ez különösen veszélyes, hiszen a hátulról érkező UV sugarakat a lencsén található réteg visszaveri a szemüvegviselő szemébe.

Itt a megoldás:

Az Essilor ezért kifejlesztette az új anti-reflex (tükröződés csökkentő) rétegét, amely a színezetlen szemüveglencsék hátsó felületén is UV védelmet biztosít, így gyakorlatilag kiküszöböli az UB sugarak visszaverődését a szembe, miközben prémium minőségű átlátszóságot biztosít.
A Crizal UV lencsék bevezetése egy áttörő innováció az optikai piacon, amelynek segítségével sokat tehetünk az egészséges látás megőrzéséért valamennyi- különböző korú és különböző látásproblémával rendelkező- szemüvegviselő esetében. A hátsó oldali UV védelem színezetlen és napszemüveglencséken is elérhető.

E-SPF (Szem Napvédő Faktor): Új mérőszám a szemüveglencsék teljes körű UV védelmének kifejezésére

Annak érdekében, hogy a szem UV védelme minden eddiginél nagyobb figyelmet kapjon, az Essilor bevezetett egy nemzetközi mérőszámot, amely a napvédő krémek SPF faktorának analógiájára építve került kialakításra.

Az E-SPF által létrehozott és független harmadik fél által jóváhagyott index, amely a szemüveglencse által nyújtott teljes ( első-hátsó oldali) UV védelmet fejez ki.
Egy napjainkban végzett kutatás szerint a megkérdzettek több mint kétharmada nincs tisztában azzal, hogy átlátszó lencsén is elérhető az UV védelem, illetve 90%-uk hasznosnak tartana egy napvédő faktorszám bevezetését a szemüveglencsékre.

Színezetlen szemüveglencsék esetén az E-SPF értéke 2 és 25 között mozog, míg a napszemüvegek és a színezett lencsék esetében a maximum E-SPF=50+. Egy szemüveget nem viselő esetén az E-SPF faktor értéke 1. Tehát egy 25-ös E-SPF faktorral rendelkező szemüveglencse esteén a szemüvegviselő 25-ször jobb UV védelemben részesül, mintha egyáltalán nem viselne szemüveget. Az Essilor új fejlesztése a Crizal UV a színtelen szemüveglencsék esetében a lehetséges legmagasabb, 25-ös E-SPF faktorral rendelkeznek.