A gyerek szemüvegkeretek hatalmas választékában nem könnyű eligazodni. Az alábbiakban hoztunk néhány hasznos tippet, hogy könnyebb legyen a választás.

Nem ritka, hogy már gyermekkorban szemüveg viselése válik szükségessé. Ezt a gyerekek eltérő módon veszik tudomásul, van, amelyiküket egyáltalán nem zavarja, míg mások élesen tiltakoznak ellene és kellemetlenül érzik magukat tőle. A megfelelő keret kiválasztásával azonban sokat tehetünk annak érdekében, hogy a gyermek ne cikinek gondolja a szemüveget, hanem inkább büszkén viselje azt. 

Az alábbiakban megmutatjuk a legfontosabb szempontokat, amiket érdemes figyelembe venni  gyerek szemüvegkeret kiválasztásakor.

A megfelelő méret a kényelmet szolgálja

Ahogy nekünk, felnőtteknek, úgy a gyerekeknek is kényelmetlen, ha nem illeszkedik jól az arcukhoz a keret. Fontos, hogy sehol se nyomja a kicsi arcát, se a fülénél, se az orránál, de az is, hogy ne csúszkáljon le a szemüveg. Praktikus az állítható orrtámasz, ami stabilabb fekvést biztosít.

Gyerek szemüveg készítés

Lényeges, hogy a keret ne legyen se túl nagy, se pedig szoros. Ne legyen szélesebb, mint a gyermek arc, és ne érjen a szemöldöke fölé! A szár szintén kulcsfontosságú, gyerekeknél előszeretettel alkalmazzák az úgynevezett korbácsszárat, ami szinte körbeöleli a füleket, így a szemüveg nem tud csúszkálni, leesni. Persze egy nyugodtabb, már nagyobb gyermeknél ez nem biztos, hogy szükséges, de örökmozgónál mindenképp megfontolandó.

Létezik úgynevezett rugós szár is, ami nagyobb rugalmasságot ad, vagyis kevésbé törik el, mint egy merevebb szerkezet.

Az anyag kérdése: műanyagból vagy fémből készüljön a keret?

Ez a kérdés alapos mérlegelést igényel, mert mindkét anyagnak megvannak az előnyeiA fém értelemszerűen strapabíróbb, ugyanakkor ez egy picit nagyobb súllyal is jár, ami kényelmetlenebb lehet és a keret árát is megdobja. Egy fém keret sokkal komolyabb megjelenést ad, felnőttesebbé teszi a gyermek arcát, amit általában csak bizonyos kor felett értékelnek pozitívumként a gyerekek.

A műanyag gyerek szemüvegkeretek, bár könnyebben törhetnek el, jobban személyre szabhatóak. A kisebbek sokszor az élénk, feltűnő színeket szeretik, és egy műanyag keret bizony bármilyen színű lehet. Ne feledjük szülőként, hogy az a jó szemüveg, amit a gyermek szívesen visel, nem az, amelyik ugyan praktikusnak tűnik felnőtt szemmel, de ahogy alkalma adódik rá, a kicsi szabadulni szeretne tőle, mert nem érzi magát jól benne.

A műanyag keretek természetesen olcsóbbak is, mint a fémek, ugyanakkor kevésbé lehet őket utólag korrigálni, állítani. Ebben a kérdésben mindenképp érdemes kikérni a gyermek véleményét, figyelembe venni, hogy ő mit szeretne, hiszen neki kell viselnie, az ő arcáról és megjelenéséről van szó. Próbáljuk őt a helyes irányba terelni, és megtalálni az arany középutat, amivel mindenki elégedett!

Gyerek szemüveg készítés

Ha megvan a szemüveg: legyünk türelmesek és segítsük a gyermeket a megszokásban!

Amikor elkészült a szemüveg, fontos, hogy segítsünk gyermekünknek megszokni azt. Magyarázzuk el neki, hogy miért fontos, hogy viselje, illetve, hogy hogyan használja! Mutassuk meg neki, hogyan kell tisztítani, mire kell odafigyelni és mit nem szabad csinálni az új kiegészítővel. Fontos, hogy szülőként legyünk türelmesek, a gyermeknek meg kell szoknia az új helyzetet, meg kell tanulnia szemüvegesként élnie a mindennapjait.

Reméljük, hogy a fentiekkel tudtunk néhány hasznos tippet adni. Amennyiben Ön is gyerek szemüveg készítés előtt áll, bátran keressen vagy keressenek fel minket gyermekével együtt, csapatunk szívesen segít mindenben!