A szemüveg nem csupán egy eszköz a látás javítására, hanem egy fontos kiegészítő is, amely stílust és egyéniséget kölcsönöz viselőjének. Éppen ezért fontos, hogy a szemüveg ne csak dioptriájában legyen megfelelő, hanem megjelenésében is illeszkedjen tulajdonosához. Az alábbiakban részletesebben is bemutatjuk a szemüvegek és a divat kapcsolatát.

Hírességek jellegzetes szemüvegekkel

Számos híresség van, akik ikonikus megjelenéséhez hozzájárul a jellegzetes szemüvegük is. Ők szinte elképzelhetetlenek a jól ismert szemüvegük nélkül, talán meg sem ismernénk őket nélküle.

Remek példa erre John Lennon: az egykori Beatles-tag kerek szemüvegei legendássá váltak. Lennon szemüvegei a ’60-as évek végén és a ’70-es évek elején lettek igazán népszerűek, és azóta is a hippi és boho stílus szimbólumai.

szemüveg készítés Budapest

De érdemes megemlíteni Elton Johnt is: a brit énekes és zenész híres extravagáns, színes és díszes szemüvegkereteiről. Elton John mindig is szívesen viselt feltűnő ruhadarabokat és kiegészítőket, amelyek a színpadi megjelenésének szerves részévé váltak.

Példaként említhetjük még a világhírű divatikont és belsőépítészt, Iris Apfelt is: hatalmas, kerek szemüvegei a különleges és egyedi stílus megtestesítői. Apfel szemüvegei mára a modern divat egyik legkülönlegesebb szimbólumaivá váltak.

És végül, de nem utolsó sorban, Woody Allent említenénk. A híres rendező, színész és író vastag, fekete keretes szemüvege szintén legendás. Ez a szemüveg tökéletesen illeszkedik Allen intellektuális és neurotikus karakteréhez, amelyet sok filmjében megjelenített.

Milyen szemüveg stílusok léteznek?

Retro és vintage: az elmúlt években a retro és vintage stílusú szemüvegkeretek visszatértek a divatba. A ’50-es, ’60-as és ’70-es évek stílusa inspirálta keretek, mint a macskaszem és a pilóta stílusú szemüvegek, újra hódítanak.

Minimalista dizájn: a letisztult, egyszerű vonalvezetésű keretek népszerűek azok körében, akik a visszafogott eleganciát kedvelik. A vékony, fémkeretes szemüvegek tökéletesen illenek a modern, minimalista divathoz.

Oversize keretek: Az oversize, vagyis nagy méretű keretek jellegzetes megjelenést kölcsönöznek, és gyakran választják őket azok, akik szeretnék, hogy szemüvegük a megjelenésük központi eleme legyen.

Színes és mintás keretek: lehetővé teszik, hogy a szemüveg viselője kifejezze egyéniségét és kreativitását. A különböző színek és minták játékosságot és egyediséget visznek a megjelenésbe.

szemüveg készítés Budapest

Szemüveg trendek napjainkban

Újra hódít a vintage! A régi idők eleganciája kerek és négyzet alakú keretekben is megjelenik, és remekül passzol alkalmi és mindennapi ruházathoz is. Emellett nagy hangsúlyt kapnak a különleges formák és színek: ma már nem kell beérnie az átlagos megjelenéssel, hiszen szinte bármilyen formájú és akár extravagáns színű is lehet a szemüvege.

Szerencsére a minimalista stílus híveinek sem kell bánkódniuk, ugyanis a diszkrét, visszafogott keretek továbbra is divatosak maradnak.

Érdekesség viszont, hogy az okos technológia már a szemüvegek terén is megjelent, és évről-évre népszerűbb. Az okosszemüvegekkel képeket, rövid videókat készíthetünk, de fogadhatunk vele hívásokat vagy akár podcastet is hallgathatunk. Bár a technológia még javában fejlődik, egyre többen döntenek az okosszemüvegek mellett.

Amennyiben Ön most szeretne belevágni a szemüveg készítésbe Budapesten, forduljon bizalommal 8. kerületi optikánkhoz, ahol mindenben készséggel segítünk! Jelentkezzen be hozzánk látásvizsgálatra, hogy megtervezhessük és elkészíthessük Önnek a tökéletes szemüveget!