A legtöbb ember nem tudja elkerülni, hogy élete során szüksége legyen szemüveg készítésre, de odafigyeléssel tehet érte, hogy ez minél később következzen be.

A szem a legfontosabb érzékszervünk. Hatalmas mennyiségű információt képes befogadni minden egyes másodpercben és ezen információk feldolgozása foglalja le az agyunk kapacitásának majdnem felét. A látás egy igazi kincs tehát, amire érdemes vigyázni. Az alábbiakban ehhez adunk néhány hasznos tippet.

A kulcs: elegendő pihenés, rendszeres mozgás 

Bizonyára mindenki tudja, hogy az immunrendszer egészséges működéséhez nem csak az étrendünkkel járulhatunk hozzá, hanem a rendszeressel mozgás és a megfelelő mennyiségű pihenés is ugyanolyan fontos. Ez nincs másként a szemünkkel sem: ha valaki nem alszik eleget, legalább napi 7-8 órát, az idővel a látása romlásához vezethetA szemnek is ki kell magát pihennie, ha ez nem történik meg, vörössé, szárazzá, érzékennyé válik, de a „karikás” szem is árulkodó lehet.

Napjainkban a látásromlás egyik fő okozói a monitorok, pontosabban az órák hosszán át tartó képernyőnézés. Bár szerencsére már kevesebb káros fényt bocsátanak ki magukból ezek az eszközök, mint régen, de annak, aki egész nap a képernyő előtt ül, érdemes ez ellen védekeznie. E célból fejlesztették ki a  Varilux Digitime lencséket.

Emellett azonban nem szabad megfeledkezni a szem tornáztatásáról sem! Az ember sajnos hajlamos túl keveset pislogni, miközben a monitort nézi, így a szem hamarabb kiszárad. Érdemes legalább félóránként-óránként felállni egy kicsit, járkálni és a lábak, a hát, illetve a vállak mellett a szemet is megtornáztatni. Sokat segíthet, ha időnként óvatosan átmasszírozza a szeme környékét, hogy felfrissüljön a vérkeringés.

Szemvizsgálat szemüveg készítés

Az étrend jelentősége a látás szempontjából 

Az egészséges étkezés a szem miatt is fontos, hiszen ezen szervünknek is szüksége van vitaminokra és ásványi anyagokra. Az egészséges látáshoz nélkülözhetetlen az A, a C és az E-vitamin, a retinol és a béta karotin. Bőséges folyadékbevitellel a szem kiszáradását is megelőzhetjük, de a megfelelő hidratáltság minden szervünk működéséhez elnegedhetetlen.

Szemünk számára fontos vitaminokat tartalmaz nagy mennyiségben például a sárgarépa, a máj, a spenót, a tojássárgája, a sütőtök, a paradicsom, a piros bogyós gyümölcsök, a dinnye és a vaj. Érdemes sok halat és kagylót fogyasztani, mert ezekben megtalálható az Omega-3 zsírsav, ami a szem öregedését késlelteti.

Talán mondanunk sem kell, hogy a dohányzás és az alkoholfogyasztás a szemnek sem tesz jót. A füst irritálja a szemet, ami vörössé, égővé válik tóle, az alkohol pedig vizet von el belőle, ahogy a szervezet más részeiből is. Hozzá kell tenni, hogy a vörösborban rengeteg antioxidáns van, ami a szemnek is jót tesz, de sajnos az alkohol káros hatásaival mindenképp számolni kell.

Szemvizsgálat szemüveg készítés

Szűrővizsgálatok: szeme rendszeres ellenőrzéséről se feledkezzen meg! 

Az orvosok nem győzik hangsúlyozni, hogy mennyire fontos, hogy eljárjunk az elérhető szűrővizsgálatokra. Számtalan olyan betegség van, amiknél kulcsfontosságú tényező az idő, vagyis, ha időben felfedezik, még kezelhető. Nos, a szem esetében is vannak olyan elváltozások, amiknek a kezelése könnyebb és eredményesebb is, ha nem várjuk meg, hogy túlzottan elharapóddzon a probléma. Ne feledkezzen el tehát rendszeresen ellenőriztetni a látását, még akkor is, ha nincs semmilyen tünete!

Reméljük, hogy a fenti információk segítségére lesznek abban, hogy minél tovább megőrizze szeme egészségét. Amennyiben szemvizsgálatra vagy szemüveg készítésre van szüksége, forduljon hozzánk bizalommal, optikánk teljes körű szolgáltatással áll rendelkezésére! A szemüveg készítés Budapesten mindenki számára elérhető!