A szemüveg készítést minden esetben érdemes optometristára bízni, aki az előzetes vizsgálatok alapján teljesen egyedi, személyre szabott szemüveget készít.

Az emberek jelentős része szemüveges, 40 éves kor felett pedig már az addig kiválóan látók közül is egyre többeknek válik szükségessé a szemüveg. Ez teljesen természetes folyamat, azonban fontos, hogy a szemüveg készítést minden esetben szakember végezze, különben számos kellemetlenséget tapasztalhatunk.

Sokan próbálkoznak például a szupermarketekben készen kapható szemüvegekkel, azonban ezek csak ritkán nyújtanak ideális megoldást. De mi történik, ha rossz szemüveget viselünk? Az alábbiakkal annak is érdemes tisztában lennie, aki szakemberrel készítteti el a szemüvegeit, hiszen a szem, a látás változik, ezért idővel szükség lehet szemüvegcserére.

A rossz szemüveg okozta tünetek

1. Homályos látás 

A szemüveget éppen azért viseljük, hogy ezt kiküszöböljük, ezért igen kellemetlen, ha még így sem látunk jól. Ha észre vesszük, hogy a látásunk megváltozott, hogy akár távolra, akár közelre már kevésbé látunk élesen, akkor érdemes ellátogatni az optometristához, aki szükség esetén további vizsgálatra küld vagy új szemüveget ajánl.

2. Fáradt szemek, nehéz fókuszálás 

Ha a szemüveg nem megfelelő, a szemnek többet kell dolgoznia fókuszáláskor, ami hosszú távon nagy teher. Ilyenkor a szemek elfáradnak és égni kezdenek.

3. Hunyorgás 

Ha azt veszi észre, hogy gyakran hunyorog, az is azt jelzi, hogy nem lát elég élesen, ami szemüveg viseléskor értelemszerűen nincs rendjén.

Szemüveg készítés Budapest

4. Gyakori fejfájás, hányinger 

Ha a szem folyamatosan túl van terhelve, könnyen alakul ki fejfájás, de szédülés és hányinger is előfordulhat. Ha ez rendszeresé válik, érdemes a szemüvegre gyanakodni!

5. A két szem közötti jelentősen más látásélesség 

A szemünk páros szervünk, amik együtt dolgoznak, vagyis egymást segítik, kiegészítik. Természetes, hogy mindkét szemünket használva látunk a legjobban, de ha külön-külön, az egyiket letakarva használjuk őket és jelentős különbséget érzünk köztük, azzal érdemes behatóbban foglalkozni.

6. Fényérzékenység 

Ha szemei fényérzékennyé váltak, azt a nem megfelelő szemüveg is okozhatja. A jelenségnek mindenképp érdemes utána járni, mert más betegségek tünete is lehet.

7. Kényelmetlen a szemüveg 

A szemüveg nem „csak” látás szempontjából kell, hogy megfelelő legyen, hanem a kényelem tekintetében is. Nem jó, ha nyom, szorít, ha mindig lecsúszik, hiszen ez az egész napot megkeseríti.

8. A megfelelő stílus sem elhanyagolható! 

Ha úgy érzi, hogy a szemüvege nem illik Önhöz, nem passzol a stílusához, akkor nem szívesen fogja viselni, ezáltal rossz szemüveggé „válik”. Fontos, hogy magáénak érezze, hogy jól érezze magát benne, ezért bátran cserélje le, ha nem tetszik a megjelenése!

Szemüveg készítés Budapest

Mi a teendő, ha a fentieket észlelte magán?

Keressen fel egy megbízható optometristát, aki segít kideríteni a probléma okát! Évente egyszer egyébként is érdemes látásvizsgálatot kérni, hogy az esetleges változásokat nyomon kövessük, illetve a szemüveg állítására is szükség lehet.

Jó tudni, hogy a szemnek időre van szüksége, mire alkalmazkodik egy új helyzethez, például új szemüveghez, és néha akár egy-két hétbe is beletelik, mire megszokja azt.

Árt-e a szemnek a nem megfelelő szemüveg?

Röviden: nem. A látásán nem ront, ha rossz szemüveget visel, de a fenti kellemetlen tünetek értelemszerűen megkeserítik az életet, ezért nem érdemes kísérletezni efféle dolgokkal.

Amennyiben megbízható szakembert keres szemüveg készítéshez Budapesten, a legjobb helyen jár! Forduljon hozzánk bizalommal a megadott elérhetőségeink bármelyikén, jelentkezzen be hozzánk látásvizsgálatra akár még ma!