A látásvizsgálatot évente egyszer érdemes beiktatni, mert rengeteg kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat. A vizsgálat fájdalommentes, és nem tart sokáig.

Sajnos kevesen tudják, hogy a szemünk, illetve látásunk vizsgálatát ugyanúgy érdemes évente egyszer beiktatni, mint a fogainkét, valamint a többi szűrővizsgálatot. Pedig a látásvizsgálattól nincs félnivaló, teljesen fájdalommentes. Nézzük egy picit bővebben, hogy mi is történik a vizsgálat során!

Az anamnézis felvétele

A látásvizsgálat előtt az optometrista egy sor kérdést tesz fel Önnek, annak érdekében, hogy megtudja, milyen tényezők befolyásolhatják a látását, a szeme egészségét. Ismernie kell a meglévő alapbetegségeit, hiszen például a gyakran előforduló cukorbetegség és a magas vérnyomás is hatással van a látásra.

Fontos, hogy tisztában legyen a szedett gyógyszereivel, de arról is tudnia kell, ha Önnek volt már szembetegsége, esetleg műtétje, és persze az is fontos információ, hogy jelenleg van-e bármilyen panasza a szemével vagy látásával kapcsolatban. Minden esetben kérjük, hogy az anamnézis felvételéhez hozza magával a jelenleg használt szemüvegeit, kontaktlencséjét, egy listát a szedett gyógyszereiről, valamint, ha vannak, akkor a korábbi vizsgálatok eredményeit, zárójelentéseket.

látásvizsgálat Budapest

A vizsgálat

A látásvizsgálat három részre bontható: réslámpás vizsgálatra, objektív és szubjektív részre.

1. Réslámpás vizsgálat

Ennek során réslámpával világítunk a szembe, és megnézzük, hogy a szem felszínén van-e valamilyen kóros elváltozás, sérülés.

2. Objektív mérés 

Ez egy géppel, a kerato- refraktométerrel történik. Ebbe bele kell nézni, és egy léggömbös vagy búzamezős képet fog látni. Az optometrista ezen vizsgálat során méri fel a távoli dioptria szükségességét. Ezt természetesen ellenőrizni kell a próbakerettel, és egyéni igény szerint lehet módosítani rajta.

3. Szubjektív vizsgálat 

Ekkor az optometrista több, különféle lencsét helyez egymás után a szeme elé, és az Ön reakciói alapján állapítja meg pontosan a korrekció megfelelő mértékét. Először a jobb, majd a bal és végül mindkét szemet egyszerre is tesztelni kell. Mindig a vizsgált személy hozza meg a végleges döntést, hogy melyik dioptriát érzi a legkomfortosabbnak.

Fontos, hogy sor kerüljön mind az objektív, mind pedig a szubjektív vizsgálatra, ugyanis a kettő eredménye csak együtt értékelhet, egyik a másik nélkül nem sokat mond.

látásvizsgálat Budapest

A látásvizsgálat kiértékelése

Ennek során beszéljük meg a vizsgálat eredményét, illetve tájékoztatjuk Önt, hogy van-e szüksége szemüvegre, ha igen, milyenre. Ha bármilyen rendellenességet észleltünk, akkor javasoljuk szemész szakorvos felkeresését. Természetesen Ön is felteheti az esetleges kérdéseit, melyekre részletesen válaszolunk.

Jó tudni, hogy a látásvizsgálat nem végezhető el gyulladt, váladékozó szem esetén. Az ilyen problémák kezelése nem az optometrista, hanem a szemész szakorvos feladata, ezért érdemes alapból hozzá fordulni.

Bárkivel előfordul, hogy a vizsgálat napjára megbetegszik, esetleg más, halaszthatatlan dolog jön közbe. Ilyen esetben kérjük, hogy mindenképp telefonáljon, hogy ne várjunk Önre, illetve, hogy egyeztethessünk egy másik időpontot. Ha már korábban látja, hogy nem fog tudni megjelenni a látásvizsgálaton budapesti optikánkban, mielőbb jelezze!

Amennyiben profi látásvizsgálaton vagy kontaktlencse vizsgálaton szeretne részt venni, ne habozzon, vegye fel a kapcsolatot velünk vagy foglaljon időpontot online! Munkatársaink szívesen állnak rendelkezésére a megadott elérhetőségeink bármelyikén, és válaszolnak a felmerülő kérdéseire. Ne hanyagolja el a szeme egészségét, hiszen a legfontosabb érzékszervéről van szó!