Látásvizsgálat Budapesten teljes körűen, szemüveg vagy kontaktlencse készítéséhez vagy ellenőrzésként. A részletekért bátran keressen minket! 

A látásvizsgálat legalább ugyanolyan fontos szűrővizsgálat, mint a többi közismert szűrővizsgálat. A szemünk a legfontosabb érzékszervünk, már csak ezért is elengedhetetlen a rendszeres ellenőrzése. Sokan nincsenek vele tisztában, hogy pontosan mi is történik egy látásvizsgálaton, kell-e tőle tartani, illetve milyen eszközöket használ hozzá a szakember, ezért az alábbiakban ezeket a kérdéseket vesszük górcső alá. 

Fáj-e a látásvizsgálat? 

Nem. A vizsgálattól egyáltalán nem kell tartani, semmi fájdalmas nem történik és semmilyen káros hatása nincs. Aki rutintalan benne, az elsőre megijedhet tőle a rengeteg különféle műszer láttán, de akinek volt már benne része, tudja, hogy nincs mitől félni. 

A látásvizsgálatot optometrista szakember végzi, így az orvosoktól és az orvosi rendelőktől való fóbia sem jelenthet akadályt. 

látásvizsgálat Budapest

Milyen eszközöket használ a szakember a látásvizsgálat során? 

Elsőként általában a refraktométer kapja a főszerepet. A refraktométeres vizsgálathoz a fejét helyezze az álltámaszra, majd nézzen bele a gépbe. Itt fényt vagy egy kis képet fog látni, és miközben erre fókuszál, a berendezés meghatározza, hogy van-e és ha igen mekkora korrekció szükséges ahhoz, hogy a retinán fókuszálódjon a fény, vagyis élesen lásson. A refraktométer viszonylag pontos értéket ad, melynek finomhangolása már más vizsgálatokkal történik.

A következő vizsgálat általában a látásélesség teszt, ami a jól ismert betűs táblával történik, melyről le kell olvasnia az egyre kisebb betűket, pár méteres távolságról. A szakember ennek és az Ön elmondásának alapján már pontos dioptriát tud beállítani. 

A látásvizsgálat során sor kerül a szemnyomás mérésére is, ami a tonométer segítségével történik. Ekkor a gép hirtelen egy kis levegőt fúj a szemére, és abból, hogy erre pontosan hogyan reagál a szeme, kiszámolja a szemnyomás értéket. Ha ezt túl magas, az zöldhályogra utalhat. 

A látásvizsgálat során használatos utolsó műszer általában a réslámpa. Ezzel a szem esetleges sérüléseire derülhet fény. Az optometrista egy mikroszkóp segítségével vizsgálja meg először a szem külső részeit, majd egy plusz lencse használatával a szem belseje is láthatóvá válik számára, így megvizsgálja a retinát és a látóideget is. Természetesen Ön ebből semmit sem érzékel az erős fényen kívül. 

látásvizsgálat Budapest

A szem semmivel sem pótolható, vigyázzon rá!

Napjainkban már rengeteg betegség vált gyógyíthatóvá, és szerencsére ez a kör egyre csak bővül. A szem azonban egy kicsit különc szervünk: létezik tüdő-, vese-, májtranszplantáció, de a teljes szem átültetése egyelőre nem lehetséges, bár kísérletek már vannak rá. Ezért is fontos, hogyha bármilyen problémát észlel a szemével vagy a látásával kapcsolatban, mielőbb forduljon szakemberhez és vizsgáltassa ki az okokat!

Az életkor előrehaladtával bizonyos szinten természetes a látás romlása, ám ez tökéletesen ellensúlyozható a megfelelő látásjavító eszközzel. Csapatunk a Vágássy Optikánál ennek elkészítésében segít ügyfeleinek, méghozzá teljes körűen, az első látásvizsgálattól egészen a szemüveg vagy kontaktlencse elkészítéséig, ha pedig szükségesnek ítéljük, szemész szakorvos felkeresését javasoljuk.

Amennyiben kérdései merültek fel, vagy szeretne bejelentkezni szemüveg vagy kontaktlencse vizsgálatra Budapesten, forduljon hozzánk bizalommal a megadott elérhetőségeink bármelyikén! Munkatársaink szívesen állnak rendelkezésére és segítenek a továbbiakban, illetve időpontot is egyeztethet velük a látásvizsgálatra.